Zorgovereenkomst opstellen

Op deze pagina leest u hoe u in het PGB Portaal makkelijk een zorgovereenkomst opstelt.

Direct al meer weten over alle details per stap van het opstellen van de zorgovereenkomst? Klik dan op 'Zorgovereenkomst toelichting' hieronder.

Uitlegvideo voor het opstellen van een zorgovereenkomst

In deze video vertelt Eva over het opstellen van een zorgovereenkomst in het PGB Portaal. Na het kijken van de video kunt u er makkelijk zelf mee aan de slag.

Hallo. Ik ben Eva. In vier overzichtelijke video’s leg ik uit hoe het PGB Portaal werkt en wat de mogelijkheden zijn. Handig, want hierna kunt u eenvoudig zelf aan de slag. In deze video vertel ik meer over het opstellen van een zorgovereenkomst.

Eerst logt u in via www.mijnpgb.nl. Hulp nodig bij inloggen? Bekijk dan de video over inloggen. In dit voorbeeld log ik in als vertegenwoordiger.

Goed, ik ben nu ingelogd en kom op de startpagina met verschillende vakjes, ook wel tegels genoemd. Hier kiest u voor de tegel ‘Opstellen zorgovereenkomsten’. Het opstellen van een zorgovereenkomst in het portaal gebeurt in 5 stappen. In de stappenbalk ziet u precies waar u bent.

Voordat u begint is het goed om alvast werkafspraken te maken met de zorgverlener die u wilt opnemen in de zorgovereenkomst. In het portaal krijgt u per stap vragen die passen bij uw situatie. Vul deze in waar nodig of controleer de vooraf ingevulde gegevens goed.

Op verschillende pagina’s vindt u blauwe knoppen met een “i”. Klik erop voor extra uitleg over de stap. Ook krijgt u hulp aangeboden bij sommige keuzes die gemaakt moeten worden en helpt het PGB Portaal door het automatisch invullen van sommige gegevens.

U hoeft de zorgovereenkomst niet in één keer op te stellen, dat is wel zo prettig. Tijdens het invullen kunt u de zorgovereenkomst tussendoor opslaan. Zo kunt u hem later aanvullen. U vindt hem dan terug onder ‘Overzicht zorgovereenkomsten’ in het menu of op de startpagina.

Stap 1 is: Partijen. Ik ben ingelogd als vertegenwoordiger en kies hier om welke budgethouder het gaat. Verder zie ik mijn gegevens. Deze gegevens komen uit mijn profiel en hoef ik dus niet zelf in te vullen. Kies hier met welke zorgverlener u een zorgovereenkomst wilt opstellen.

Heeft u meerdere zorgverleners nodig? Sluit dan met elke zorgverlener apart een zorgovereenkomst af. Ook kiest u hier de soort overeenkomst. Er zijn vier opties:

  • Zorgverlener werkt in opdracht
  • Zorgverlener is bij mij in dienst
  • Zorgovereenkomst met partner of familielid
  • Zorgovereenkomst met een zorginstelling

Ik kies voor ‘Zorgverlener bij mij in dienst’ en beantwoord de vragen die verschijnen.  Dan komt stap 2: de werkafspraken. Hier vult u afspraken in die u heeft gemaakt met de zorgverlener. Het gaat om: Ingangsdatum, looptijd, proeftijd en welke werkafspraken zijn gemaakt met de zorgverlener.

Vervolgens vult u de werkafspraken in. Spreek van tevoren af of de zorgverlener een vast of onregelmatig aantal uren voor u gaat werken. Kies vervolgens of u één of meerdere tarieven heeft afgesproken.

Ik kies nu meerdere tarieven, en geef per tarief aan welke taak en bedrag daarbij horen.

Werkt uw zorgverlener een vast aantal uren? Vink dan die optie aan. Vul vervolgens het aantal uren per dag in en geef aan of het gaat om een vast bedrag, of dat de zorgverlener de uren achteraf declareert. En geef eventueel aan wat is afgesproken over de vakantie-uren. Ook nu kunt u kiezen voor één of meerdere tarieven, vul deze allemaal in.

Reiskosten mogen soms ook worden vergoed uit het pgb. Geef ook hier aan wat u met elkaar heeft afgesproken. Als alle werkafspraken zijn ingevuld, klikt u op volgende stap.

We zijn nu bij stap 3, de algemene afspraken. Deze gaan over de salarisadministratie en zorgbeschrijving. De SVB zal de salarisadministratie verzorgen. Geef aan of de zorgverlener loonheffingskorting wil laten toepassen. En upload de voor- en achterkant van een geldig identiteitsbewijs van de zorgverlener.

Lees de standaardafspraken goed door en vul eventuele overige afspraken in. Klik op ‘volgende stap’.

Nu alle afspraken zijn ingevuld controleert u deze in stap 4. Wilt u iets aanpassen? Klik dan onderaan de pagina op ‘vorige stap’ om 1 of meerdere stappen terug te gaan. Bent u tevreden? Klik dan op ‘delen met zorgverlener’. De overeenkomst wordt naar de zorgverlener verstuurd.

Als uw zorgverlener akkoord is ondertekent die de zorgovereenkomst. Dit kunt u terugzien in het statusoverzicht aan de rechterzijde. Vervolgens ondertekent u ook de zorgovereenkomst. Met uw DigiD zet u digitaal uw handtekening. Zo voorkomt u dat ingevulde formulieren alsnog moeten worden uitgeprint en per post verstuurd moeten worden.

Daarna beoordeelt de verstrekker de overeenkomst. In het Overzicht Zorgovereenkomsten volgt u de status. Nu is het opstellen van de zorgovereenkomst afgerond.

Bent u klaar op het PGB Portaal dan kunt u nu veilig uitloggen. Klik op Uitloggen.

Opstellen zorgovereenkomst

Het opstellen van een zorgovereenkomst in het PGB Portaal gebeurt in een aantal stappen. Deze stappen ziet u in een stappenbalk op uw scherm. U ziet zo precies in welke stap u bent.

Afspraken met zorgverlener

Voordat u begint, is het goed om afspraken te maken met uw zorgverlener. Deze neemt u straks op in de zorgovereenkomst. In het PGB Portaal ziet u per stap alleen de vragen voor uw situatie.

Aan de slag met uw zorgovereenkomst

Vanaf de startpagina in het PGB Portaal kiest u voor ‘Opstellen zorgovereenkomst’.

De blauwe icoontjes met een i geven extra uitleg. Zo helpt het PGB Portaal u bij het invullen van de zorgovereenkomst.

Tijdens het invullen kunt u de zorgovereenkomst ook opslaan. De overeenkomst hoeft u dus niet in één keer op te stellen. De opgeslagen zorgovereenkomst kunt u later verder invullen. U vindt deze terug onder 'Overzicht zorgovereenkomsten'.

De overeenkomst opstellen in 7 stappen:

Overzicht zorgovereenkomsten

Op de pagina 'Overzicht zorgovereenkomsten' ziet u uw zorgovereenkomsten en de status. Ook tussentijds opgeslagen zorgovereenkomsten staan hier; open de overeenkomst en vul deze verder in.