Declaraties en maandbedrag

Als budgethouder kunt u zelf makkelijk declaraties indienen. U kunt ook uw zorgverlener vragen dit voor u te doen. U hoeft de declaratie dan alleen te beoordelen. Bij een vast maandbedrag zijn declaraties niet nodig. Lees hieronder hoe u declaraties indient of bekijk de video.

Uitlegvideo voor declareren in het PGB Portaal

In deze video vertelt Eva over declareren in het PGB Portaal. Na het kijken kunt u er makkelijk zelf mee aan de slag.

Hallo. Ik ben Eva. In vier overzichtelijke video’s leg ik uit hoe het PGB Portaal werkt en wat de mogelijkheden zijn. Handig, want hiermee kunt eenvoudig zelf aan de slag. In deze video vertel ik meer over declareren. Ook dat kan direct in het portaal.

U kunt zelf makkelijk declaraties indienen, of uw zorgverlener vragen dit voor u te doen. U hoeft de declaratie dan alleen te beoordelen. Heeft u een vast bedrag per maand afgesproken? Dan zijn declaraties niet nodig.

Eerst logt u in via www.mijnpgb.nl. Hulp nodig bij inloggen? Bekijk dan de video over inloggen. Ik log nu zelf in als vertegenwoordiger.

Om te kunnen declareren is een goedgekeurde zorgovereenkomst nodig. Deze staat in het overzicht van de zorgovereenkomsten. De status van een zorgovereenkomst kunt u altijd bekijken in de statusbalk.

De gewerkte uren van de zorgverlener zijn erg belangrijk. Hou deze goed bij zodat u ze in de declaratie kunt verwerken. U kunt uw zorgverlener ook vragen om een, factuur of urenbriefje voor de gemaakte uren. Per zorgovereenkomst kunt u per maand maar één declaratie indienen, dus doe dit goed.

Ik ga nu een declaratie indienen. Op de startpagina kiest u voor de tegel Indienen declaratie.

De declaratie is opgedeeld in drie stappen. De stappen zijn te zien in de stappenbalk boven in beeld.

In stap 1 kiest u het soort declaratie, de zorgverlener en de periode waarvoor u de declaratie invoert. Afhankelijk van de afspraken met uw zorgkantoor of gemeente kunt u kiezen uit verschillende soorten declaraties.

Bij de optie ‘Geleverde zorg en eventueel reiskosten’ worden de tarieven getoond die u in uw zorgovereenkomst heeft afgesproken. Vul in wanneer en hoeveel uw zorgverlener heeft gewerkt.

De tarieven worden getoond in de eenheid die u heeft afgesproken. Heeft u een tarief per dagdeel afgesproken? Dan declareert u ook per dagdeel.

Werkt de zorgverlener vaak op dezelfde tijden en dagen in de week? Dan kunt u de ingevulde uren makkelijk kopiëren naar de volgende week. Klik hiervoor op de knop ‘Kopieer naar volgende week’.

Ik kopieer nu de uren naar de andere weken van de maand.

Heeft u een tarief over meerdere dagen afgesproken, bijvoorbeeld een weekend? Dan vult u de begin- en einddatum in.

Heeft u een reiskostenvergoeding afgesproken? Dan vult u de kosten hiervoor in.

Tijdens het opstellen van een declaratie kunt u deze altijd tussendoor opslaan. U kunt dan later verder met de declaratie. Op die manier kunt u per dag of per week de uren goed bijhouden. Dit ziet u op de startpagina onder de tegel 'Overzicht declaraties en maandlonen'.

In stap 2 controleert u of alles klopt en maakt u zo nodig nog wijzigingen door te klikken op 'vorige stap'. Klopt alles? Met een vinkje geeft u aan dat de gegevens naar waarheid zijn ingevuld.

In stap 3 is de declaratie ingediend. Mocht deze toch niet kloppen, kunt u ‘m intrekken onder de tegel 'Overzicht declaraties en maandlonen'. De SVB beoordeelt of de declaratie mag worden ingetrokken. Daarna stelt u de declaratie opnieuw op.

Nadat de declaratie is ingediend, krijgt de SVB van het portaal de opdracht om deze uit te betalen. U hoeft hier verder niets meer voor te doen. De status van de declaratie kunt u ook volgen. Klik daarvoor op startpagina en dan op de tegel 'Overzicht declaraties'.

Nu weet u alles over het indienen van declaraties. Bent u klaar op het PGB Portaal dan kunt u nu veilig uitloggen. Klik op de knop Uitloggen.

Zelf een declaratie indienen

Als budgethouder of vertegenwoordiger kunt u een declaratie indienen wanneer een zorgovereenkomst is goedgekeurd. Dit indienen staat hieronder uitgelegd in 4 stappen. Het is belangrijk om de gewerkte uren van de zorgverlener hiervoor goed bij te houden. 

Let op

Per zorgovereenkomst kunt u per maand één declaratie indienen.

 1. Navigeren

  Ga naar de inlogpagina van het PGB Portaal en log in. Kies vanaf de startpagina van het PGB Portaal voor 'Indienen declaratie'. 
   

 2. Kies welk type declaratie u wilt indienen

  Kies het type declaratie, dor zorgverlener en de periode waarvoor u de declaratie invoert. U kunt kiezen uit de volgende opties:

  ◦ geleverde zorg en reiskosten zorgverlener
  ◦ factuur reiskosten budgethouder
  ◦ bijkomende zorgkosten
  ◦ een feestdagenuitkering
  ◦ verantwoordingsvrij bedrag
  ◦ wooninitiatief enkel huis
   
 3. Vul de gewerkte uren en reiskosten in

  U kiest bijvoorbeeld voor 'Geleverde zorg en eventueel reiskosten’.

  Bij de optie 'Geleverde zorg en eventueel reiskosten' worden de tarieven getoond die u heeft afgesproken in uw zorgovereenkomst. Vul in wanneer uw zorgverlener heeft gewerkt en hoeveel.

  De tarieven worden getoond in de eenheid die u heeft afgesproken. Heeft u een tarief per dagdeel afgesproken? Dan declareert u ook per dagdeel.

  Heeft u een tarief over meerdere dagen afgesproken, bijvoorbeeld een weekend? Dan vult u de begin- en einddatum van het weekend in.

  Heeft u een reiskostenvergoeding afgesproken? Dan vult u de kosten hiervoor in.
   

  Tussentijds opslaan

  Tijdens het opstellen van de declaratie, kunt u de declaratie altijd tussendoor opslaan. U kunt dan later verder met de declaratie en zo de gewerkte uren bijhouden in het portaal.

 4. Controle

  In het overzicht ziet u alles wat u heeft ingevuld. Controleer goed of alles klopt en maak als het nodig is nog een wijziging. Klopt alles? Dien de declaratie in.

Nadat de declaratie is ingediend, betaalt de SVB de declaratie uit. U hoeft hier niets meer voor te doen.

Declaratie laten invoeren door uw zorgverlener

U kunt ervoor kiezen om de declaratie door uw zorgverlener te laten invoeren. U hoeft dan alleen de declaratie te controleren en in te dienen. Hierdoor bent u minder tijd kwijt aan het declareren.

Lees meer over het invoeren van een declaratie door uw zorgverlener.

Vast maandbedrag

Heeft u met uw zorgverlener een vast maandbedrag afgesproken? Dan hoeft u niet elke maand een declaratie in te dienen. Maandbedragen worden automatisch uitbetaald. De met uw zorgverlener afgesproken maandbedragen vindt u bij 'type declaraties' op de pagina 'Overzicht declaraties en maandlonen'.

Betaaldagen

Op de website van de SVB vindt u de betaaldagen van de maandbedragen.

Reiskosten declareren bij vast maandbedrag

Krijgt uw zorgverlener een vast maandbedrag? Dan kunt u een maandelijkse onbelaste reiskostenvergoeding afspreken.

Meer informatie over het vergoeden van reiskosten van uw zorgverlener vindt u op de website van de SVB.