Inloggen en profiel

Hieronder leest u wanneer en hoe u als budgethouder of als vertegenwoordiger kunt inloggen op het PGB Portaal. Of bekijk de video.

Uitlegvideo voor het inloggen op het PGB Portaal

In deze overzichtelijke video vertelt Eva meer over het inloggen op het PGB Portaal. Zodat u er zelf makkelijk mee aan de slag kunt.

Hallo. Ik ben Eva. In vier overzichtelijke video’s leg ik uit hoe het PGB Portaal werkt en wat de mogelijkheden zijn. Handig, want hierna kunt eenvoudig zelf aan de slag.

In deze video vertel ik meer over het inloggen op het PGB Portaal. Voor inloggen gaat u naar de website www.mijnpgb.nl.

Klik op Inloggen PGB Portaal. Nu komt u terecht op de inlogpagina. Deze inlogpagina is bedoeld voor budgethouders, vertegenwoordigers en zorgverleners.

Afhankelijk van wie u bent, maakt u een keuze:

  • Budgethouders, vertegenwoordigers of informele zorgverlener loggen in met DigiD.
  • Een zorginstelling of zelfstandige zorgverlener kiest VECOZO.
  • En vertegenwoordigers namens een organisatie kunnen inloggen met eHerkenning.

Wilt u meer informatie over inloggen met DigiD dan kunt u klikken op de button “Hulp nodig?”

Ik log voor deze video als vertegenwoordiger in met DigiD. Omdat ik de DigiD-app heb, klik ik op inloggen met DigiD-app. En volg de stappen in de app.

Ik ben nu ingelogd en kom op het PGB Portaal terecht. Bovenaan de pagina staat het menu, hiermee kunt u vanaf iedere pagina naar de verschillende opties navigeren.

Rechtsboven staat Profiel en het Relatienummer. Dit nummer is nieuw en vervangt uw klantnummer bij de SVB.

In het profiel staan uw persoonlijke gegevens. Uw naam, adres en woonplaats worden automatisch opgevraagd bij uw gemeente en kunt u daarom niet wijzigen. In het profiel kunt u instellen hoe u uw berichten wilt ontvangen. Per e-mail of per post. Afhankelijk van uw voorkeur, vult u deze gegevens in. Ik kies voor e-mail, wel zo makkelijk. Druk daarna op opslaan.

Gegevens in het Profiel worden gebruikt voor verschillende taken in het portaal. Wijzigt er iets in uw situatie, pas het hier aan dan wordt het op andere plekken automatisch vervangen.

Klik op home om terug te keren naar de startpagina. Deze pagina toont overzichtelijk de verschillende mogelijkheden. U ziet zes vakjes, tegels genoemd. Ik loop ze even kort door.

Tegel Declaratie

Hier kunt u declaraties voor de geleverde zorg indienen. Ook ziet u een overzicht van de ingediende declaraties en/of uitbetalingen van maandlonen.

Tegel Zorgovereenkomst

Hier ziet u alle zorgovereenkomsten die u met uw zorgverleners heeft afgesloten. Die kunt u hier wijzigen en beëindigen. Ook kunt u een nieuwe zorgovereenkomst opstellen. En de status van de door u ingediende zorgovereenkomsten zien.

Tegel Budget

Hier vindt u informatie over uw budget. U ziet de hoogte van uw totaalbudget, de uitbetalingen die zijn gedaan en de ingeplande uitbetalingen.

Tegel Ziek- en zwangerschapsmelding

Is uw zorgverlener ziek? Dat kunt u hier aangeven. U kunt vervolgens vervangende zorg regelen.

Op de startpagina staan ook uw nieuwste berichten. Deze krijgt u bijvoorbeeld als uw zorgovereenkomst of uw declaratie is goedgekeurd. Heeft u een e-mailadres ingevuld in uw profiel, dan krijgt u een mail wanneer er een nieuw bericht voor u in het portaal staat.

Nu weet u alles over het inlogen en de startpagina. Bent u klaar in het PGB Portaal dan kunt u nu veilig uitloggen. Klik op de knop Uitloggen.

Inloggen als budgethouder

U kunt inloggen op het PGB Portaal vanaf het moment dat uw zorgkantoor of gemeente uw toekenningsbeschikking heeft ingevoerd op het PGB Portaal. U heeft hierover een brief ontvangen. Klik bovenaan de homepage van deze website op de link Inloggen PGB Portaal. U komt dan uit op de inlogpagina van het PGB Portaal. Gebruik nu de knop 'Inloggen als budgethouder'. 

Om te kunnen inloggen op het PGB Portaal heeft u een DigiD nodig. Heeft u nog geen DigiD? Vraag deze dan aan via www.digid.nl/aanvragen.

U hebt een vertegenwoordiger

Als u een vertegenwoordiger heeft, dan staat dit vermeld in de toekenningsbeschikking van de gemeente of het zorgkantoor. De vertegenwoordiger kan alle zaken rond uw pgb regelen en inloggen in het PGB Portaal. Uw vertegenwoordiger gebruikt een eigen DigiD om in te loggen.

Wanneer u als budgethouder inlogt op het portaal terwijl u een vertegenwoordiger heeft, dan krijgt u de melding te zien dat uw vertegenwoordiger uw pgb-zaken regelt.

Let op! Geef als budgethouder nooit uw eigen DigiD aan uw vertegenwoordiger. Uw vertegenwoordiger logt in met zijn of haar DigiD.

Inloggen als vertegenwoordiger

U bent vertegenwoordiger van de budgethouder en u bent gemachtigd om voor de budgethouder alle zaken rond het pgb te regelen. Uw gegevens zijn hiervoor opgenomen in de toekenningsbeschikking van het zorgkantoor of de gemeente. Het zorgkantoor of de gemeente zet de toekenningsbeschikking klaar in het PGB Portaal. Wanneer deze klaar staat kunt u het PGB Portaal gebruiken.

Inloggen met DigiD

Als vertegenwoordiger logt u in met uw eigen DigiD. Op de inlogpagina van het PGB Portaal gebruikt u hiervoor de knop 'Inloggen als vertegenwoordiger'.

Inloggen met eHerkenning

Bent u vertegenwoordiger namens een organisatie, dan logt u in met eHerkenning. Bijvoorbeeld als u werkt voor een bewindvoeringskantoor. Hiervoor gebruikt u op de inlogpagina van het PGB Portaal bij eHerkenning de knop 'Inloggen als vertegenwoordiger'.

Vertegenwoordiger van meerdere budgethouders

Vertegenwoordigt u meerdere budgethouders dan ziet u in de bovenste balk de rol die u vervult: ‘U bekijkt de site als’. Klik hierop om te wisselen tussen de budgethouders. Als vertegenwoordiger kunt u hier ook uw eigen profiel en die van de budgethouders bekijken en wijzigen.

Profiel

Logt u voor de eerste keer in als budgethouder of vertegenwoordiger op het PGB Portaal? Ga dan naar uw profiel en vul uw gegevens in of verder aan. Deze gegevens zijn nodig bij het opstellen van een zorgovereenkomst.

Bent u de vertegenwoordiger van een budgethouder, dan vult u de gegevens van uzelf én de budgethouder in. 

Wijzigt er iets in uw gegevens? Dan past u die in uw profiel aan. Bent u naast vertegenwoordiger ook zorgverlener, dan moet  u ook als zorgverlener uw profielgegevens aanpassen.