“We kijken uit naar het moment dat iedereen werkt met het PGB Portaal”

SamenTop uit Dongen realiseert dagbesteding en werkplekken voor mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt. Volgens directeur Judit geen standaard dagbesteding, omdat SamenTop vooral samenwerkt met reguliere bedrijven en organisaties. Hun 'toppers' (de cliënten) werken echt mee in het bedrijf. Dit doen ze voor alle 80 cliënten met een pgb.

Voor ruim een kwart van hen gebruiken ze daarvoor vanaf eind 2019 het PGB Portaal. Judit en haar collega’s Adriënne en Inge van de financiële administratie ervaren nu al de voordelen en zijn daardoor gemotiveerd om straks het portaal voor alle cliënten te gebruiken. “We kijken uit naar het moment dat iedereen werkt met het PGB Portaal."

Dit is honderd keer beter dan hoe het was

Samen route ontdekken

Zoals bij veel nieuwe dingen is ook het werken met het PGB Portaal voor veel cliënten wennen. Inge ondersteunt hen daarbij. “Hoewel cliënten wel digitaal vaardig zijn, vinden nieuwe cliënten het toch lastig om de eerste stappen te zetten in het portaal om bijvoorbeeld een zorgovereenkomst op te stellen. Bang ook om iets fout te doen. Dan moeten ze allerlei gegevens invullen zoals de AGB-code. Dat weten ze echt niet. Zeker in het begin was er weinig uitleg. Wij wisten ook nergens van. Hebben echt samen de route moeten ontdekken. Onze kennis zetten we nu in, als dat nodig is, om samen met de cliënt de zorgovereenkomst op te stellen in het PGB Portaal. De budgethouder neemt het initiatief en start met het opstellen van de zorgovereenkomst en wij vullen waar nodig aan." Inge realiseert zich dat deze volgorde past bij het pgb en de eigen regie van de budgethouder. En dat zij niet alles over kunnen nemen, hoewel dat het proces voor haar nog sneller zou maken. De nieuwe uitlegvideo’s op de website mijnpgb.nl over onder meer het opstellen van een zorgovereenkomst helpen daar wel bij.

Gedrochten van trajecten

Met de komst van het PGB Portaal zijn de lange trajecten voor het afsluiten van zorgovereenkomsten wel voorbij. Judit herinnert zich nog de linnen tasjes vol losse velletjes papier waarmee cliënten aankwamen. “Dat is voor ons en onze cliënten wel één van de grote voordelen van het portaal. De snelheid waarmee we nu zorgovereenkomsten kunnen opstellen en afsluiten. Het niet meer hoeven invullen, aanvullen, opsturen en wachten. Het waren gedrochten van trajecten. We hebben met de statusbalk nu ook inzicht in de routing en kunnen met de statusbalk zien waar de zorgovereenkomst zich in het proces bevindt."  Wanneer een traject toch dreigt te vertragen dan schakelt Judit bijvoorbeeld een zorgmakelaar in. “Voor het zorgkantoor zijn wij geen partij. Zij maken afspraken met de budgethouder, niet met ons. Dan werkt het sneller en makkelijker voor iedereen om een extra partij aan te haken, zodat de cliënt niet te lang hoeft te wachten om bij ons te starten."

Declareren in het PGB Portaal

Bij het opstellen van de zorgovereenkomsten worden vaste maandbedragen afgesproken. Budgethouders hoeven daarom geen declaraties in het PGB Portaal in te voeren. “Makkelijk voor iedereen. Wat nieuw is in het portaal is dat bedragen worden verrekend. Wanneer eerder een bedrag teveel is betaald, wordt dat nu automatisch ingehouden bij een nieuwe betaling. Ook veel makkelijker”, volgens Adriënne. Overigens pakt dat helaas niet altijd voordelig uit. Adriënne: “Een cliënt heeft onlangs de overeenkomst per direct met terugwerkende kracht opgezegd. Zonder opzegtermijn. Dat betekende dat de uitbetaling aan ons ook meteen stopte en werd verrekend. En wij waren daarvan niet op de hoogte. Behalve dat we een bericht hebben gekregen, maar dat was een mededeling in het PGB Portaal. Het zou fijn zijn als daar controle op zou komen en de zorgverlener ook echt toestemming moet geven op dergelijke wijzigingen." Ondanks dit aandachtspunt zijn de ervaringen van SamenTop met het PGB Portaal erg positief. Inge: ”Dit is honderd keer beter dan hoe het was."

Lees ook de andere interviews:

“Ik ben superblij met het PGB Portaal. Voor mij is het ideaal.”

Mariam Ali is moeder van Aaliyah. Haar 14-jarige dochter is geboren met een chromosoomafwijking. Samen met haar zus zorgen ze thuis voor haar. Hierin worden ze bijgestaan door twee zorgverleners.

"Het PGB Portaal maakt de pgb-administratie makkelijker!"

Aline Molenaar, directeur Per Saldo en Mark van Barschot, directeur BVKZ  in gesprek over de aanleiding, de voordelen en uitdagingen van het PGB Portaal.

“Voor mij is het PGB Portaal prima werkbaar”

Voor Annette van Doorn is werken in het PGB Portaal net zo nieuw als het pgb zelf. Vorig jaar heeft Annette voor haar broer Lex een pgb aangevraagd en zij regelt nu alles rondom het pgb voor hem.

“Geen zorgovereenkomsten meer die kwijtraken. Alles gaat veel sneller”

Toen de budgethouders overstapten naar het PGB Portaal – nu drie jaar geleden – is Jeroen Leenknecht meteen met het portaal gaan werken. Daarom is Jeroen enthousiast.

"Met elkaar werken we in één systeem. Dat is uniek!”

De digitale uitwisseling die mogelijk is met het PGB Portaal is een enorme vooruitgang. Dat is de ervaring van Margreth Binnekamp , teamleider PGB bij CZ zorgkantoor. In juni dit jaar sluiten de laatste 2 regio’s aan.