“Geen zorgovereenkomsten meer die kwijtraken. Alles gaat veel sneller”

Toen de budgethouders overstapten naar het PGB Portaal - nu drie jaar geleden - is Jeroen Leenknecht meteen met het portaal gaan werken. Jeroen richtte 13 jaar geleden Stichting ’t Huus in Axel op en is sindsdien ook bestuurder. ’t Huus ondersteunt 49 mensen met een beperking. Professionals staan klaar voor mensen die bij hen wonen, dagbesteding volgen, werken of op een andere manier ondersteuning krijgen. Ruim 60% krijgt ondersteuning vanuit het pgb.
 

“Vanaf het begin ben ik enthousiast over het PGB Portaal. Het gaat allemaal veel sneller. Voorheen duurden trajecten van het opstellen van een zorgovereenkomst veel langer. Dat kon zomaar drie maanden of langer duren. Dat was geen verrassing. En dan gebeurde het ook weleens dat zorgovereenkomsten kwijtraakten, duurde het nog langer. Dat kan nu niet meer. Papier en pen, printen en opsturen. Het is allemaal niet meer nodig.”

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan

Online volgen

Met de komst van het PGB Portaal is het voor Jeroen mogelijk om meer overzicht te behouden. Dat geldt voor zorgovereenkomsten en facturen. “Online kan ik nu de stroom volgen van de zorgovereenkomst. Samen met de budgethouder maken we de zorgovereenkomst. De controle in het PGB Portaal helpt ons daar enorm bij. Als een vinkje op rood staat, dan klopt er iets niet of zijn we iets vergeten. Dat is een enorme vooruitgang vergeleken ten opzichte van voorheen, toen alles nog op papier moest. Wat we samen hebben ingevoerd, stuurt de budgethouder door naar het zorgkantoor. Via de statusbalk kunnen we de voortgang mooi volgen. Dat geeft overzicht en is een groot voordeel. Het gaat nu veel sneller."

Digitale facturen

De facturen stuurt Jeroen maandelijks via een beveiligde mail naar de budgethouder. “Het is aan de budgethouder om de factuur online te declareren in het PGB Portaal of per post te versturen. De meesten doen het via het PGB Portaal. Ik zorg er wel voor dat onze factuur voldoet aan de voorwaarden, zodat de budgethouder wel makkelijk de declaratie kan overnemen in het PGB Portaal. Online declareren betekent immers ook dat mijn factuur sneller wordt betaald. Elke week bekijk ik dan ook in het PGB Portaal de status van de declaraties. Op cliëntniveau kan ik dat opzoeken. Ik zie precies of de factuur wel is ingediend of misschien is afgekeurd. Heel prettig."

De zorgverlener kan de declaratie online invullen, zodat de budgethouder de declaratie alleen hoeft te controleren in het PGB Portaal en akkoord geeft voor betaling. Jeroen doet dat niet. Dat is voor hem echt extra administratief werk. “Het zou mooi zijn als in de toekomst onze administratie technisch gekoppeld kan worden aan het PGB Portaal. Dan gaat het nog sneller."

Niks meer op papier

Stichting ’t Huus wil graag dat budgethouders ook met het PGB Portaal gaan werken. “We doen niks meer op papier. We weigeren nog op papier te werken”, aldus Jeroen. “Onlangs nog vroeg een bewindvoerder of ik de papieren even kon opsturen. Zij vond het aanmelden zo ingewikkeld. Dat is het misschien de eerste keer, maar daarna is alles veel makkelijker. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan."

Declareren! Makkelijk in het portaal

Declareren in het PGB Portaal is makkelijk en overzichtelijk. U voert in hoeveel zorg er is geleverd en op welke dagen. Het portaal voert de controle uit terwijl u de gegevens invoert. Klopt er iets niet? Dan krijgt u meteen een melding.

Na het invoeren van de declaratie ziet u meteen hoeveel budget er nog is. De status van de declaratie volgen u en uw zorgverlener in het portaal onder 'Overzicht declaraties en maandlonen'.

Komt u budget te kort? Tijdens het opstellen van een declaratie krijgt u een melding te zien over het tekort. U kunt dan meteen bijstorten via iDeal.

Tip: werkt uw zorgverlener volgens een vast weekrooster? Dan kunt u de uren makkelijk kopiëren naar de volgende week.

Heeft u een vast maandbedrag afgesproken? Dan wordt uw zorgverlener in 2022 op de volgende dagen betaald:
24 januari, 24 februari, 24 maart, 22 april, 24 mei, 24 juni, 22 juli, 24 augustus, 23 september, 24 oktober, 24 november, 22 december. De betaling staat na 17.00 uur op de rekening van uw zorgverlener.

Lees ook de andere interviews:

“Ik ben superblij met het PGB Portaal. Voor mij is het ideaal.”

Mariam Ali is moeder van Aaliyah. Haar 14-jarige dochter is geboren met een chromosoomafwijking. Samen met haar zus zorgen ze thuis voor haar. Hierin worden ze bijgestaan door twee zorgverleners.

"Het PGB Portaal maakt de pgb-administratie makkelijker!"

Aline Molenaar, directeur Per Saldo en Mark van Barschot, directeur BVKZ  in gesprek over de aanleiding, de voordelen en uitdagingen van het PGB Portaal.

“Voor mij is het PGB Portaal prima werkbaar”

Voor Annette van Doorn is werken in het PGB Portaal net zo nieuw als het pgb zelf. Vorig jaar heeft Annette voor haar broer Lex een pgb aangevraagd en zij regelt nu alles rondom het pgb voor hem.

“We kijken uit naar het moment dat iedereen werkt met het PGB Portaal”

SamenTop uit Dongen realiseert dagbesteding en werkplekken voor mensen met een beperking of een afstand tot de arbeidsmarkt.

"Met elkaar werken we in één systeem. Dat is uniek!”

De digitale uitwisseling die mogelijk is met het PGB Portaal is een enorme vooruitgang. Dat is de ervaring van Margreth Binnekamp , teamleider PGB bij CZ zorgkantoor. In juni dit jaar sluiten de laatste 2 regio’s aan.