“Voor mij is het PGB Portaal prima werkbaar”

Voor Annette van Doorn is werken in het PGB Portaal net zo nieuw als het pgb zelf. Vorig jaar heeft Annette voor haar broer Lex een pgb aangevraagd. Lex is door psychoses en een hersenbloeding niet meer belastbaar en heeft begeleiding nodig. Annette regelt nu als gewaarborgde hulp alles rondom het pgb voor hem.

Lang regelde Lex’ familie alles voor Lex zonder pgb. Niemand in hun omgeving attendeerde hen eerder op het pgb. En kwam het pgb wel ter sprake, dan was het te moeilijk om aan te vragen en werd het als ingewikkeld omschreven door alle gestelde voorwaarden. Totdat Annette er zich echt in ging verdiepen.

Begripvol en behulpzaam

“Het bleek helemaal niet zo ingewikkeld. In een enorm fijn en prettig aanvraaggesprek met een medewerker van CIZ was er ruime aandacht voor onze situatie, werd het pgb goed uitgelegd en werden de vaardigheden die horen bij een pgb besproken. Het was wel véél informatie, maar dat maakt het niet meteen moeilijk. Wat vooral hielp is dat we daarbij veel begrip en steun hebben gekregen. Van CIZ, het zorgkantoor en Per Saldo. Iedereen heeft goed geholpen, was begripvol en heel behulpzaam.” Met trots kijkt Annette terug op de aanvraagperiode. Trots dat het haar, ondanks alle waarschuwingen en bedenkingen vooraf, wel is gelukt om een pgb voor haar broer Lex te regelen. Trots ook dat Lex met zijn gezin – vrouw en dochter – nu de regie kan voeren op wat nodig is.

Ik zou niet weten hoe het zonder het PGB Portaal zou moeten. Alles op papier doen lijkt mij een drama

Direct in het PGB Portaal

Nadat het pgb was geregeld, kon Annette ook meteen gaan werken in het PGB Portaal. Haar zorgkantoor had inmiddels de overstap naar het PGB Portaal gemaakt. “De vrouw en dochter van Lex zijn zijn informele zorgverleners met wie ik zorgovereenkomsten heb afgesloten in het PGB Portaal. Dat was wel wennen, maar met het complete informatiepakket dat ik aan het begin ontving, lukte dat goed. Het portaal loodste me handig door allerlei vragen. Vergat ik iets in te vullen dan werd ik daar door het portaal op gewezen. Echter, toch deed ik iets fout. En werd de zorgovereenkomst door het zorgkantoor afgekeurd. Gelukkig hoefde ik niet alles opnieuw in te vullen en volstond het aanpassen wat ik verkeerd had aangevinkt. Dat was nog even een gepuzzel, want ik begreep niet wat er fout was." Na goede hulp van het zorgkantoor was ze daar snel achter. “Toen het uiteindelijk geregeld was, verliep de uitbetaling vlot en snel.”

Overzichtelijk

Het grote voordeel van het PGB Portaal is voor Annette het overzicht dat het haar biedt. “In het opruimen van papieren thuis ben ik minder goed. Het PGB Portaal ondersteunt me daar enorm bij. Voor mij is het ideaal, ik werk dan ook 100% digitaal. Het verbaast me eigenlijk hoe eenvoudig het werkt. Voor mij is het prima werkbaar. Ik zou niet weten hoe het zonder het PGB Portaal zou moeten. Alles op papier doen, lijkt mij echt een drama. Natuurlijk is voor sommige mensen die niet digitaal vaardig zijn het PGB Portaal misschien een stap te ver”, besluit Annette. ”Maar mijn ervaring is dat je er goed bij wordt geholpen. Ik ben blij met het pgb en het PGB Portaal.”

Zorgovereenkomsten

Een zorgovereenkomst kunt u in het PGB Portaal makkelijk digitaal opstellen. Uw persoonlijke gegevens zijn al voor u ingevuld en het portaal toont vervolgens alleen de vragen die u moet invullen. Maakt u een foutje? Het PGB Portaal laat dat meteen zien zodat u het kunt herstellen. Vervolgens deelt u de overeenkomst met uw zorgverlener. Dat doet u makkelijk en snel in het PGB Portaal. Printen is niet meer nodig.

De zorgverlener ziet de overeenkomst in het portaal, kan deze aanpassen, ondertekenen en in het portaal naar u terugsturen. Na uw controle ondertekent u en gaat de zorgovereenkomst via het portaal direct door naar uw zorgkantoor of gemeente.

  1. Wijzigen, verlengen of beëindigen van uw zorgovereenkomst (in overleg met uw zorgverlener) kan direct in het portaal.
  2. Gewijzigde gegevens in uw persoonlijke profiel worden automatisch doorgevoerd in uw zorgovereenkomst(en).
  3. Al uw zorgovereenkomsten en hun status ziet u terug op Overzicht zorgovereenkomsten. Lekker overzichtelijk.

Iedereen werkt in een eigen omgeving. Uw zorgverlener ziet in het portaal niet al uw gegevens. En andersom ziet u niet alle gegevens van uw zorgverlener.

Lees ook de andere interviews:

“Ik ben superblij met het PGB Portaal. Voor mij is het ideaal.”

Mariam Ali is moeder van Aaliyah. Haar 14-jarige dochter is geboren met een chromosoomafwijking. Samen met haar zus zorgen ze thuis voor haar. Hierin worden ze bijgestaan door twee zorgverleners.

"Het PGB Portaal maakt de pgb-administratie makkelijker!"

Aline Molenaar, directeur Per Saldo en Mark van Barschot, directeur BVKZ  in gesprek over de aanleiding, de voordelen en uitdagingen van het PGB Portaal.

“Geen zorgovereenkomsten meer die kwijtraken. Alles gaat veel sneller”

Toen de budgethouders overstapten naar het PGB Portaal – nu drie jaar geleden – is Jeroen Leenknecht meteen met het portaal gaan werken. Daarom is Jeroen enthousiast.

“We kijken uit naar het moment dat iedereen werkt met het PGB Portaal”

SamenTop uit Dongen realiseert dagbesteding en werkplekken voor mensen met een beperking of een afstand tot de arbeidsmarkt.

"Met elkaar werken we in één systeem. Dat is uniek!”

De digitale uitwisseling die mogelijk is met het PGB Portaal is een enorme vooruitgang. Dat is de ervaring van Margreth Binnekamp , teamleider PGB bij CZ zorgkantoor. In juni dit jaar sluiten de laatste 2 regio’s aan.