”Met elkaar werken we in één systeem. Dat is uniek!”

De digitale uitwisseling die mogelijk is met het PGB Portaal is een enorme vooruitgang. Dat is de ervaring van Margreth Binnekamp, teamleider PGB bij CZ zorgkantoor. In 2019 maakte de eerste regio van CZ zorgkantoor (regio Zeeland) gebruik van het PGB Portaal. In juni dit jaar sluiten de laatste twee regio’s aan.

“Het PGB Portaal biedt echt mooie voordelen voor de budgethouder. De kans op fouten is echt veel kleiner. De budgethouder vult zelf alle gegevens online in, waardoor wij het niet meer over hoeven te typen. Dat doen we natuurlijk nog wel als overeenkomsten op papier bij ons binnenkomen. Die nemen wij over in het PGB Portaal. Dat is voor ons dubbel werk en veel foutgevoeliger. Of er mist iets omdat bijvoorbeeld is vergeten een adres in te vullen. Dat vragen we dan weer op, waardoor het traject langer duurt. In het PGB Portaal is het niet mogelijk om gegevens over te slaan, controle daarop vindt direct plaats. De eerste controle door ons, is dan ook vaak onze laatste controle. Het is in een paar klikken geregeld. Doordat er minder fouten worden gemaakt, gaat het traject van het opstellen tot het beoordelen en goedkeuren van een zorgovereenkomst voor alle partijen veel sneller dan voorheen. Zorg kan dan sneller worden ingezet en uitbetaald."

In een paar klikken geregeld

Het complete dossier inzichtelijk

Naast de snelheid waarmee zaken kunnen worden afgehandeld, ervaart Margreth nog een ander groot voordeel van het PGB Portaal. “Dat alles in één systeem staat, zorgt ook voor veel meer inzicht en overzicht. Het complete dossier van een budgethouder bevindt zich op één plek. Daardoor heeft de budgethouder op elk moment inzicht in zijn actuele status. Hij kan bijvoorbeeld zien hoe het staat met de afhandeling van zijn zorgovereenkomst of de hoogte van het budget."

Duurzaamheid

Naast het gebruiksgemak is het digitaal werken ook minder belastend voor het milieu. “Als een budgethouder ons per post iets stuurt, moeten we dit document scannen voor we het verder kunnen verwerken in het PGB Portaal. Het fysieke document wordt na verloop van tijd door ons vernietigd, jammer dus van al dat papier.”

Hulp op afstand

Margreth realiseert zich dat voor veel mensen het PGB Portaal ook een grote verandering kan betekenen. “Niet iedereen heeft behoefte aan verandering of is voldoende digitaal vaardig om met het portaal te werken. Dat begrijpen we goed. Maar de voordelen van werken met het PGB Portaal zijn zo groot dat wij volop inzetten om wel het portaal te gaan gebruiken. Dat is ook onze verantwoordelijkheid. De uitlegvideo’s op de website mijnpgb.nl bieden daarbij goede ondersteuning. Daarnaast zijn alle medewerkers van ons klantcontactcentrum getraind om op afstand hulp te bieden. Dat doen ze met het programma Channel.me. Zo kunnen wij budgethouders direct helpen. Wij zijn er om uit te leggen en te verduidelijken."

Lees ook de andere interviews:

“Ik ben superblij met het PGB Portaal. Voor mij is het ideaal.”

Mariam Ali is moeder van Aaliyah. Haar 14-jarige dochter is geboren met een chromosoomafwijking. Samen met haar zus zorgen ze thuis voor haar. Hierin worden ze bijgestaan door twee zorgverleners.

"Het PGB Portaal maakt de pgb-administratie makkelijker!"

Aline Molenaar, directeur Per Saldo en Mark van Barschot, directeur BVKZ in gesprek over de aanleiding, de voordelen en uitdagingen van het PGB Portaal.

“Voor mij is het PGB Portaal prima werkbaar”

Voor Annette van Doorn is werken in het PGB Portaal net zo nieuw als het pgb zelf. Vorig jaar heeft Annette voor haar broer Lex een pgb aangevraagd en zij regelt nu alles rondom het pgb voor hem.

“Geen zorgovereenkomsten meer die kwijtraken. Alles gaat veel sneller”

Toen de budgethouders overstapten naar het PGB Portaal – nu drie jaar geleden – is Jeroen Leenknecht meteen met het portaal gaan werken. Daarom is Jeroen enthousiast.

“We kijken uit naar het moment dat iedereen werkt met het PGB Portaal”

SamenTop uit Dongen realiseert dagbesteding en werkplekken voor mensen met een beperking of een afstand tot de arbeidsmarkt.