“Ik ben superblij met het PGB Portaal. Voor mij is het ideaal”

Mariam Ali is moeder van Aaliyah. Haar 14-jarige dochter is geboren met een chromosoomafwijking en heeft daardoor een ontwikkelachterstand. “Aaliyah blijft eigenlijk een baby’tje, maar ze wordt wel groter", vertelt Mariam vol liefde over haar dochter. Ze noemt haar dan ook Aaliyah’tje. Samen met haar zus, die bij haar woont, zorgen ze thuis voor haar. Ze worden bijgestaan door twee zorgverleners. Vanaf 2014 regelt Mariam de zorg voor Aaliyah vanuit het pgb. En sinds eind 2019 gebruikt ze het PGB Portaal voor de administratie.

“Ik ben er meteen mee begonnen toen ik eind november 2019 van het zorgkantoor toegang kreeg tot het PGB Portaal. Het is heel overzichtelijk, want alles staat erin. Bij huisbezoeken van het zorgkantoor kan ik alles snel laten zien in het PGB Portaal. Voor mij is het ideaal. Ik heb geen dossiers vol papier meer. Dat vind ik echt heel fijn. En minder papier is ook goed voor de wereld.”

Klik, klik, klik

Met de woorden klik, klik, klik beschrijft Mariam hoe makkelijk het opstellen van een zorgovereenkomst in het PGB Portaal voor haar gaat. “Het fijne is ook dat ik een notificatie in de mail krijg als er een bericht voor me klaarstaat in het portaal.” En dat geldt ook voor de zorgverleners waar ze overeenkomsten mee heeft afgesloten. Mariam verlangt dat die ook in het PGB Portaal werken. ”In het begin vonden zij het lastig om met het PGB Portaal te gaan werken. We zijn toen achter de laptop gaan zitten en samen hebben we het uitgezocht en het profiel gecontroleerd en aangevuld. En nu kunnen onze zorgverleners ermee werken. Voor de toekomst is het nodig om het aantal zorgverleners voor Aaliyah’tje uit te breiden naar 3 tot 5 zorgverleners. Mentaal en fysiek wordt het zwaarder, want ze wordt een grote meid. Ik wil dan wel dat alle zorgverleners met het PGB Portaal werken. Dat is voor iedereen veel makkelijker.”

Samen hebben we het uitgezocht

Professionele administratie

Mariam heeft met haar zorgverleners dan ook afgesproken dat zij declaraties van de geleverde zorg digitaal klaarzetten in het PGB Portaal. “Ik stel voor het hele jaar in een Excel-bestand een planning op. Van januari tot en met december vul ik alles in. Vakanties ook. Daarmee houd ik goed overzicht en weet ik of het budget toereikend is. Via de WhatsApp bevestigen we met elkaar de geplande afspraken. Als de zorgverleners die uren dan invullen in het PGB Portaal, dan hoef ik die declaratie alleen te controleren en akkoord te geven. Dat is echt heel makkelijk”. Het systeem biedt Mariam controle en inzicht. “Ik kan met het PGB Portaal op een professionele wijze mijn administratie voeren over het pgb en daarover verantwoording geven aan het zorgkantoor. Zoals dat hoort bij een pgb.”

Heel dienstverlenend

Niet alles doet Mariam digitaal in het PGB Portaal. Soms is er contact nodig over bijvoorbeeld specifieke vragen over een zorgovereenkomst, een betaling of ziekmelding. Daar heeft Mariam inmiddels haar weg in gevonden. “Er zit een geweldig team bij klantcontact. Zowel bij de SVB als bij het zorgkantoor. Dat gaat heel goed. Heel dienstverlenend. Ik kan zelfs aangeven wanneer ik het liefst teruggebeld wil worden. Dat is toch geweldig!"

Toegang tot het PGB Portaal

Alle zorgkantoren en gemeenten in Nederland worden aangesloten op het PGB Portaal. Zodat alle budgethouders, zorgverleners en vertegenwoordigers uit de Wlz, Wmo en Jeugdwet hun pgb-administratie zelf makkelijk, digitaal kunnen regelen.

Heeft u al toegang?

>Bekijk welke zorgkantoren en gemeente toegang hebben

Budgethouders met een Wlz-budget die nog geen toegang hebben, krijgen later dit jaar een brief met de toegangsdatum van hun zorgkantoor. Budgethouders met een Wmo- of Jeugdwet-budget krijgen die brief in de loop van 2023 van hun gemeente. Als de budgethouder toegang heeft tot het PGB Portaal, krijgt ook automatisch de zorgverlener toegang. Benut samen de voordelen van het PGB Portaal.

Lees ook de andere interviews:

“Voor mij is het PGB Portaal prima werkbaar”

Voor Annette van Doorn is werken in het PGB Portaal net zo nieuw als het pgb zelf. Vorig jaar heeft Annette voor haar broer Lex een pgb aangevraagd en zij regelt nu alles rondom het pgb voor hem.
 

"Het PGB Portaal maakt de pgb-administratie makkelijker!"

Aline Molenaar, directeur Per Saldo en Mark van Barschot, directeur BVKZ  in gesprek over de aanleiding, de voordelen en uitdagingen van het PGB Portaal.

“Geen zorgovereenkomsten meer die kwijtraken. Alles gaat veel sneller”

Toen de budgethouders overstapten naar het PGB Portaal – nu drie jaar geleden – is Jeroen Leenknecht meteen met het portaal gaan werken. Daarom is Jeroen enthousiast.

“We kijken uit naar het moment dat iedereen werkt met het PGB Portaal”

SamenTop uit Dongen realiseert dagbesteding en werkplekken voor mensen met een beperking of een afstand tot de arbeidsmarkt.

    

"Met elkaar werken we in één systeem. Dat is uniek!”

De digitale uitwisseling die mogelijk is met het PGB Portaal is een enorme vooruitgang. Dat is de ervaring van Margreth Binnekamp , teamleider PGB bij CZ zorgkantoor. In juni dit jaar sluiten de laatste 2 regio’s aan.