Declaraties en maandbedrag
In de zorgovereenkomst spreekt u af hoe u betaald krijgt. U kunt kiezen voor een vast bedrag per maand of achteraf declareren/factureren. Een vast maandbedrag is handig als u elke week dezelfde uren werkt.
Op deze pagina leest u hoe u samen met de budgethouder aan de slag kunt met declareren in het portaal. Vanaf nu zullen we het hebben over declareren, maar dit kan dus ook factureren betekenen.
Vast maandbedrag
Spreekt u een maandbedrag af? Dan ontvangt u elke maand een vast bedrag. U hoeft hier niets voor te doen.
Achteraf declareren
Als u achteraf declareert, kunt u de gewerkte uren zelf bijhouden in het PGB Portaal. De budgethouder hoeft ze daarna alleen nog te controleren en goed te keuren. Hieronder leest u hoe u dat doet.
Zelf een declaratie invoeren en laten beoordelen
De budgethouder dient de gewerkte uren in
U kunt er ook voor kiezen om de gewerkte uren niet zelf in het PGB Portaal bij te houden. Stuur in dat geval uw factuur of declaratie naar de budgethouder. Declareren doet u na de maand waarin u de zorg heeft geleverd.
Bent u een formele zorgverlener? Bij voorwaarden factuur leest u wat er op uw factuur moet staan.
Nadat de budgethouder de gewerkte uren heeft ingediend, krijgt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) via het portaal de opdracht om de declaratie uit te betalen.
Let op
Voor iedere kalendermaand dient u een aparte declaratie of factuur in. Stuur deze op nadat de maand voorbij is.
Uitlegvideo voor het indienen van een declaratie
In de video hieronder ziet u hoe de budgethouder uw declaratie indient.
Hallo. Ik ben Eva. In vier overzichtelijke video’s leg ik uit hoe het PGB Portaal werkt en wat de mogelijkheden zijn. Handig, want hiermee kunt eenvoudig zelf aan de slag. In deze video vertel ik meer over declareren. Ook dat kan direct in het portaal.
U kunt zelf makkelijk declaraties indienen, of uw zorgverlener vragen dit voor u te doen. U hoeft de declaratie dan alleen te beoordelen. Heeft u een vast bedrag per maand afgesproken? Dan zijn declaraties niet nodig.
Eerst logt u in via www.mijnpgb.nl. Hulp nodig bij inloggen? Bekijk dan de video over inloggen. Ik log nu zelf in als vertegenwoordiger.
Om te kunnen declareren is een goedgekeurde zorgovereenkomst nodig. Deze staat in het overzicht van de zorgovereenkomsten. De status van een zorgovereenkomst kunt u altijd bekijken in de statusbalk.
De gewerkte uren van de zorgverlener zijn erg belangrijk. Hou deze goed bij zodat u ze in de declaratie kunt verwerken. U kunt uw zorgverlener ook vragen om een, factuur of urenbriefje voor de gemaakte uren. Per zorgovereenkomst kunt u per maand maar één declaratie indienen, dus doe dit goed.
Ik ga nu een declaratie indienen. Op de startpagina kiest u voor de tegel Indienen declaratie.
De declaratie is opgedeeld in drie stappen. De stappen zijn te zien in de stappenbalk boven in beeld.
In stap 1 kiest u het soort declaratie, de zorgverlener en de periode waarvoor u de declaratie invoert. Afhankelijk van de afspraken met uw zorgkantoor of gemeente kunt u kiezen uit verschillende soorten declaraties.
Bij de optie ‘Geleverde zorg en eventueel reiskosten’ worden de tarieven getoond die u in uw zorgovereenkomst heeft afgesproken. Vul in wanneer en hoeveel uw zorgverlener heeft gewerkt.
De tarieven worden getoond in de eenheid die u heeft afgesproken. Heeft u een tarief per dagdeel afgesproken? Dan declareert u ook per dagdeel.
Werkt de zorgverlener vaak op dezelfde tijden en dagen in de week? Dan kunt u de ingevulde uren makkelijk kopiëren naar de volgende week. Klik hiervoor op de knop ‘Kopieer naar volgende week’.
Ik kopieer nu de uren naar de andere weken van de maand.
Heeft u een tarief over meerdere dagen afgesproken, bijvoorbeeld een weekend? Dan vult u de begin- en einddatum in.
Heeft u een reiskostenvergoeding afgesproken? Dan vult u de kosten hiervoor in.
Tijdens het opstellen van een declaratie kunt u deze altijd tussendoor opslaan. U kunt dan later verder met de declaratie. Op die manier kunt u per dag of per week de uren goed bijhouden. Dit ziet u op de startpagina onder de tegel 'Overzicht declaraties en maandlonen'.
In stap 2 controleert u of alles klopt en maakt u zo nodig nog wijzigingen door te klikken op 'vorige stap'. Klopt alles? Met een vinkje geeft u aan dat de gegevens naar waarheid zijn ingevuld.
In stap 3 is de declaratie ingediend. Mocht deze toch niet kloppen, kunt u ‘m intrekken onder de tegel 'Overzicht declaraties en maandlonen'. De SVB beoordeelt of de declaratie mag worden ingetrokken. Daarna stelt u de declaratie opnieuw op.
Nadat de declaratie is ingediend, krijgt de SVB van het portaal de opdracht om deze uit te betalen. U hoeft hier verder niets meer voor te doen. De status van de declaratie kunt u ook volgen. Klik daarvoor op startpagina en dan op de tegel 'Overzicht declaraties'.
Nu weet u alles over het indienen van declaraties. Bent u klaar op het PGB Portaal dan kunt u nu veilig uitloggen. Klik op de knop Uitloggen.
Betaaldagen
De betaaldagen vindt u op de website van de SVB.
Wat is de status van uw declaratie of maandbedrag?
De status en details van een declaratie bekijkt u in het portaal bij 'Overzicht declaraties en maandlonen'. Ingediende declaraties hebben de status 'Ingepland' of 'Uitbetaald'.
Ingeplande uitbetalingen zijn declaraties die de budgethouder heeft ingediend, maar die nog niet uitbetaald zijn. Ook de maandbedragen die nog niet uitbetaald zijn, vallen hieronder.
De status 'Uitbetaald' betekent dat de declaratie is verwerkt en dat het geld op uw rekening staat.