Welkom in het PGB Portaal

Binnenkort gaat u gebruikmaken van het PGB Portaal. U heeft hier een brief over ontvangen van uw zorgkantoor. In het PGB Portaal regelen budgethouders, vertegenwoordigers en zorgverleners snel, makkelijk en overzichtelijk hun pgb-administratie.

Voor het eerst aan de slag in het PGB Portaal

Uw budget en lopende zorgovereenkomsten staan al voor u klaar in het PGB Portaal. Bij de eerste keer inloggen wordt u gevraagd akkoord te gaan met de algemene voorwaarden. Daarna controleert u eerst uw (profiel)gegevens en zorgovereenkomsten voordat u aan de slag gaat. Waar nodig past u gegevens aan.

Met het PGB Portaal verandert de manier van werken. Afspraken zijn misschien anders dan u gewend bent. Dit geldt voor zorgovereenkomsten, declareren en ziekmelden.

Overgang naar het portaal

In dit menu leest u wat de overgang naar het PGB Portaal voor u betekent.

Vragen over deze overstap

Onder vraag en antwoord (kopje Overgang naar het PGB Portaal)  vindt u de  meest gestelde vragen over de overgang naar het portaal.

Toegang tot het PGB Portaal

Geleidelijk worden alle zorgkantoren en gemeenten aangesloten op het PGB Portaal. Budgethouders van deze zorgkantoren en gemeente hebben toegang tot het PGB Portaal.

Anneke's ervaring met het portaal

Werkt het PGB Portaal echt snel, gemakkelijk en overzichtelijk? Bekijk wat Anneke Plugge’s ervaring is met het portaal. Sinds 2018 werkt zij met het portaal. Als vertegenwoordiger van haar broer Alco.

Anneke Plugge, vertegenwoordiger van broer Alco

Ik ben Anneke Plugge en ik ben met het pgb verbonden door mijn broer Alco. Hij woont naast me en hij heeft een verstandelijke handicap.

Hij heeft inmiddels al jaren pgb en wij zijn op het PGB Portaal aangesloten vanaf juni 2018, Eigenlijk vanaf het begin via de gemeente Westland en het zorgkantoor DSW.

Toen ik de brieven kreeg van de gemeente en DSW dat ze aan een pilot gingen beginnen met het PGB Portaal, nou, toen schrok ik echt enorm.

Ik hou niet zo van veranderingen en dit wilde ik al helemaal niet.

Maar het werd vanzelf 1 juli en ik moest toch wat.

Ik ben toen zelf maar naar de website toegegaan en daar viel al meteen een last van mijn schouders.

Ten eerste werd er gevraagd: 'Goedemorgen, wat kan ik voor u doen namens uw broer?' Dat is al heel prettig, en ten tweede stonden er gewoon 5 blokjes met een klein beetje informatie.

Daardoor kan ik gewoon mijn broer goed ondersteunen in het pgb.

En dat is uiteindelijk de bedoeling van het hele portaal. Het maakt het gewoon een stuk makkelijker voor mij.

In het PGB Portaal voer ik voornamelijk declaraties in, dat is maandelijks. Dat invoeren gaat heel erg snel via het portaal. Je kiest de zorgverlener uit, je vult de uren in, ze geven nog een check, dat is ook heel fijn, want dan weet ik dat alles oké is. En dan ga je het indienen.

Twee dagen later staat het gewoon op de bankrekening van de zorgverlener en daar ben ik vooral erg blij mee.

Ik gebruik het portaal ook om zorgovereenkomsten op te stellen of te wijzigen. En dat gaat heel snel.

Het grote voordeel is dat je in het portaal zelf ook kunt zien - aan de zijkant zit dat, ze noemen dat een controlestrook - waar je zorgovereenkomst op dat moment is.

Dus je maakt hem zelf. Dan stuur je hem naar de zorgverlener. Dan zie je op die controlestrook: hij is nu daar. Hij is terug. Hij komt bij het zorgkantoor of whatever.

En als hij dan goedgekeurd is dan komt hij weer bij jou. En dat is vaak binnen 24 uur gebeurd. Dat geeft voor mij weer overzicht, controle en vooral heel veel tijdswinst.

In het portaal kun je natuurlijk ook het budget inzien. Wat je hebt uitgegeven, wat je nog over hebt. Het staat allemaal heel goed in een schema en overzichtelijk. Dat geeft inzicht voor mij. Zit ik op de goede weg? Kan ik nog een begeleider gebruiken voor mijn broer?

Zeker nu in Coronatijd als er quarantaine nodig is ofzo.

En doordat het zo overzichtelijk is geeft dat ook weer steun voor mij en kost dat weer minder tijd bij het pgb invullen.

Als je het zo bekijkt heb ik eigenlijk helemaal geen wensen meer wat het PGB Portaal betreft. Ik vind dat het uitstekend werkt en voor mij is alles heel helder.