Zorgovereenkomst

In het PGB Portaal kunt u makkelijk samen met uw budgethouder een zorgovereenkomst opstellen, wijzigen of beëindigen. Lees hieronder hoe dit gaat. Of bekijk de uitlegvideos. Binnen een paar minuten ziet u precies hoe dit werkt.

Wilt u meer weten over bijvoorbeeld de verschillende partijen, soorten overeenkomsten of werkafspraken? Bekijk dan de ‘Toelichting zorgovereenkomst’.

Uitlegvideo voor het opstellen van een zorgovereenkomst

Bekijk hier hoe de budgethouder samen met u een zorgovereenkomst opstelt:

Hallo. Ik ben Eva. In vier overzichtelijke video’s leg ik uit hoe het PGB Portaal werkt en wat de mogelijkheden zijn. Handig, want hierna kunt u eenvoudig zelf aan de slag. In deze video vertel ik meer over het opstellen van een zorgovereenkomst.

Eerst logt u in via www.mijnpgb.nl. Hulp nodig bij inloggen? Bekijk dan de video over inloggen. In dit voorbeeld log ik in als vertegenwoordiger.

Goed, ik ben nu ingelogd en kom op de startpagina met verschillende vakjes, ook wel tegels genoemd. Hier kiest u voor de tegel ‘Opstellen zorgovereenkomsten’. Het opstellen van een zorgovereenkomst in het portaal gebeurt in 5 stappen. In de stappenbalk ziet u precies waar u bent.

Voordat u begint is het goed om alvast werkafspraken te maken met de zorgverlener die u wilt opnemen in de zorgovereenkomst. In het portaal krijgt u per stap vragen die passen bij uw situatie. Vul deze in waar nodig of controleer de vooraf ingevulde gegevens goed.

Op verschillende pagina’s vindt u blauwe knoppen met een “i”. Klik erop voor extra uitleg over de stap. Ook krijgt u hulp aangeboden bij sommige keuzes die gemaakt moeten worden en helpt het PGB Portaal door het automatisch invullen van sommige gegevens.

U hoeft de zorgovereenkomst niet in één keer op te stellen, dat is wel zo prettig. Tijdens het invullen kunt u de zorgovereenkomst tussendoor opslaan. Zo kunt u hem later aanvullen. U vindt hem dan terug onder ‘Overzicht zorgovereenkomsten’ in het menu of op de startpagina.

Stap 1 is: Partijen. Ik ben ingelogd als vertegenwoordiger en kies hier om welke budgethouder het gaat. Verder zie ik mijn gegevens. Deze gegevens komen uit mijn profiel en hoef ik dus niet zelf in te vullen. Kies hier met welke zorgverlener u een zorgovereenkomst wilt opstellen.

Heeft u meerdere zorgverleners nodig? Sluit dan met elke zorgverlener apart een zorgovereenkomst af. Ook kiest u hier de soort overeenkomst. Er zijn vier opties:

  • Zorgverlener werkt in opdracht
  • Zorgverlener is bij mij in dienst
  • Zorgovereenkomst met partner of familielid
  • Zorgovereenkomst met een zorginstelling

Ik kies voor ‘Zorgverlener bij mij in dienst’ en beantwoord de vragen die verschijnen.  Dan komt stap 2: de werkafspraken. Hier vult u afspraken in die u heeft gemaakt met de zorgverlener. Het gaat om: Ingangsdatum, looptijd, proeftijd en welke werkafspraken zijn gemaakt met de zorgverlener.

Vervolgens vult u de werkafspraken in. Spreek van tevoren af of de zorgverlener een vast of onregelmatig aantal uren voor u gaat werken. Kies vervolgens of u één of meerdere tarieven heeft afgesproken.

Ik kies nu meerdere tarieven, en geef per tarief aan welke taak en bedrag daarbij horen.

Werkt uw zorgverlener een vast aantal uren? Vink dan die optie aan. Vul vervolgens het aantal uren per dag in en geef aan of het gaat om een vast bedrag, of dat de zorgverlener de uren achteraf declareert. En geef eventueel aan wat is afgesproken over de vakantie-uren. Ook nu kunt u kiezen voor één of meerdere tarieven, vul deze allemaal in.

Reiskosten mogen soms ook worden vergoed uit het pgb. Geef ook hier aan wat u met elkaar heeft afgesproken. Als alle werkafspraken zijn ingevuld, klikt u op volgende stap.

We zijn nu bij stap 3, de algemene afspraken. Deze gaan over de salarisadministratie en zorgbeschrijving. De SVB zal de salarisadministratie verzorgen. Geef aan of de zorgverlener loonheffingskorting wil laten toepassen. En upload de voor- en achterkant van een geldig identiteitsbewijs van de zorgverlener.

Lees de standaardafspraken goed door en vul eventuele overige afspraken in. Klik op ‘volgende stap’.

Nu alle afspraken zijn ingevuld controleert u deze in stap 4. Wilt u iets aanpassen? Klik dan onderaan de pagina op ‘vorige stap’ om 1 of meerdere stappen terug te gaan. Bent u tevreden? Klik dan op ‘delen met zorgverlener’. De overeenkomst wordt naar de zorgverlener verstuurd.

Als uw zorgverlener akkoord is ondertekent die de zorgovereenkomst. Dit kunt u terugzien in het statusoverzicht aan de rechterzijde. Vervolgens ondertekent u ook de zorgovereenkomst. Met uw DigiD zet u digitaal uw handtekening. Zo voorkomt u dat ingevulde formulieren alsnog moeten worden uitgeprint en per post verstuurd moeten worden.

Daarna beoordeelt de verstrekker de overeenkomst. In het Overzicht Zorgovereenkomsten volgt u de status. Nu is het opstellen van de zorgovereenkomst afgerond.

Bent u klaar op het PGB Portaal dan kunt u nu veilig uitloggen. Klik op Uitloggen.

1. Voorbereiden

Samen met de budgethouder maakt u afspraken over de inhoud van de zorgovereenkomst. Verleent u zorg als zorginstelling of zzp'er, geef dan uw AGB-code door aan de budgethouder. Geef anders uw burgerservicenummer (BSN) door. Bespreek goed met de budgethouder welk soort zorgovereenkomst u afsluit.

2. Navigeren

Ga naar de inlogpagina van het PGB Portaal en log in. Vanaf de startpagina van het portaal kiest u voor 'Overzicht zorgovereenkomsten'. Deze optie vindt u ook in het menu. In dit overzicht vindt u de zorgovereenkomst die de budgethouder met u heeft gedeeld en de zorgovereenkomsten die in bewerking zijn.

3. Doorlopen zorgovereenkomst

Nadat de budgethouder de zorgovereenkomst in het PBG Portaal heeft ingevuld, deelt de budgethouder deze met u. Het is belangrijk dat u de ingevulde gegevens goed controleert en eventueel aanvult.

  1. Partijen

    Hier staan de persoonlijke gegevens van de budgethouder en zorgverlener. Heeft de budgethouder een vertegenwoordiger, dan staan hier ook de gegevens van de vertegenwoordiger.
  2. Werkafspraken

    Bij de stap werkafspraken staat vermeld:
    • Looptijd van de zorgovereenkomst
    • Proeftijd (in sommige gevallen)
    • Uurloon of tarief
    • Werkzaamheden
    • Reiskosten (in sommige situaties)
  3. Algemene afspraken

    In de stap algemene afspraken staat vermeld:
    • Salarisadministratie (in sommige situaties)
    • Zorgbeschrijving (voor de Wlz)
    • Standaard afspraken (onder andere geheimhouding en opzegtermijnen)
    • Overig (bijvoorbeeld huisregels)
  4. Controle

    Bij deze stap ziet u een overzicht van alle ingevulde informatie. Controleer goed of alles klopt. Wilt u nog iets aanpassen? Ga dan terug naar de juiste stap via de knop 'vorige stap'. Bent u het overal mee eens en kloppen alle gegevens? Onderteken de zorgovereenkomst en verstuur de zorgovereenkomst aan de budgethouder.
  5. Verstuurd

    De zorgovereenkomst is verstuurd aan de budgethouder.

4. Ondertekenen budgethouder

De budgethouder kan de zorgovereenkomst nu ondertekenen. Als er twee handtekeningen zijn gezet, kan de budgethouder de zorgovereenkomst indienen bij het zorgkantoor of de gemeente.

5. Beoordeling zorgkantoor of gemeente

Het zorgkantoor of de gemeente beoordeelt de zorgovereenkomst. Wanneer de zorgovereenkomst is goedgekeurd, kan er zorg gedeclareerd gaan worden door de budgethouder.

6. Overzicht

U kunt uw zorgovereenkomsten bekijken door op de pagina 'Overzicht zorgovereenkomsten' de zorgovereenkomst open te  klikken.

Wijzigen, verlengen of beëindigen

Wilt u een goedgekeurde zorgovereenkomst wijzigen of verlengen? Dit kunt u direct in het portaal doen. Het beëindigen van een zorgovereenkomst zal de budgethouder moeten doen.

Uitlegvideo wijzigen, verlengen en beëindigen van een zorgovereenkomst

In deze video ziet u hoe een vertegenwoordiger een zorgovereenkomst kan wijzigen, verlengen en beëindigen.

Hallo. Ik ben Eva. In vier overzichtelijke video’s leg ik u uit hoe het PGB Portaal werkt en wat de mogelijkheden zijn. Handig, want hiermee kunt eenvoudig zelf aan de slag.

In deze video vertel ik meer over het wijzigen, verlengen en beëindigen van een zorgovereenkomst. Ook dat kan direct in het portaal. Eerst logt u in via www.mijnpgb.nl. Hulp nodig bij inloggen? Bekijk dan de video over inloggen. Ik log nu zelf in als vertegenwoordiger.

U bent nu ingelogd en ziet op de startpagina verschillende vakjes, tegels genaamd. Hier kiest u voor de tegel ‘Overzicht zorgovereenkomsten’. Kies de juiste zorgovereenkomst en klik op de knop ‘Wijzigen’.

Bij een wijziging van een zorgovereenkomst doorloopt u 5 stappen. In de stappenbalk ziet u precies hoe ver u bent. Voor extra hulp en informatie klikt u op de knop informatie over wijzigen.

Controleer in stap 1 de ingevulde gegevens zorgvuldig en pas ze zonodig aan.

Controleer bij stap 2 de werkafspraken die gemaakt zijn met de zorgverlener. Wijzigingen die u of uw zorgverlener maken, moet u beiden ondertekenen. Voor een paar wijzigingen geldt dit niet, die kunt u meteen doorvoeren. Een verlenging of een wijziging in overige afspraken bijvoorbeeld.

Controleer bij stap 3 de algemene afspraken. Ga dan door naar stap 4.

In stap 4 ziet u altijd of uw wijziging moet worden goedgekeurd, dan staat er ‘delen met zorgverlener’.

U heeft nu een zorgovereenkomst gewijzigd en gedeeld met uw zorgverlener.

Heeft u een zorgovereenkomst voor bepaalde tijd die u wilt verlengen? Dat kan ook eenvoudig in het portaal. Kies via de tegel overzicht zorgovereenkomsten de zorgovereenkomst die u wilt verlengen en klik op de knop wijzigen. In stap 2 krijgt u de vraag of u de zorgovereenkomst wilt verlengen en tot wanneer. De zorgovereenkomst moet na deze wijziging door uw zorgverlener en u zelf worden ondertekend.

Houd er rekening mee dat wijzigingen altijd ingaan op de eerste dag van de volgende maand.

Wanneer u een zorgovereenkomst wil beëindigen, bespreekt u dit eerst met uw zorgverlener.

Open daarna op de pagina ‘Overzicht zorgovereenkomsten’ de juiste zorgovereenkomst en klik op de knop ‘Beëindigen’. Vul hier de nieuwe einddatum van de zorgovereenkomst in. Houd hierbij wel rekening met de geldende opzegtermijn.

Mocht de zorgverlener het niet eens zijn met de beëindiging, dan gelden er andere regels. Deze informatie ziet u in het portaal tijdens het beëindigen van de overeenkomst.

Nu weet u alles over het wijzigen, verlengen en beëindigen van zorgovereenkomsten.

Ben u klaar in het PGB Portaal kunt u nu veilig uitloggen. Klik op de knop Uitloggen.

Wijzigen of verlengen

Open de juiste zorgovereenkomst op de pagina 'Overzicht zorgovereenkomsten' en klik op de knop 'Wijzigen'. Wijzigingen die u maakt moeten altijd ondertekend worden door de budgethouder. Wijzigingen die de budgethouder maakt moet u altijd ondertekenen. Sommige wijzigingen kan de budgethouder daarna doorvoeren, bijvoorbeeld een verlenging of een wijziging in de overige afspraken. Voor andere wijzigingen is opnieuw goedkeuring van uw zorgkantoor of gemeente nodig. Bijvoorbeeld als het gaat om een wijziging in de werkzaamheden of de tarieven. In stap 4 ziet u of uw wijziging moet worden goedgekeurd door het zorgkantoor of gemeente.

Let op

Wijzigingen gaan altijd in per de eerste van de maand!

Beëindigen

Als u een zorgovereenkomst wilt beëindigen, bespreekt u dit met de budgethouder. De juridische zaken rondom de beëindiging regelt u onderling. De budgethouder zorgt ervoor dat de zorgovereenkomst in het portaal beëindigd wordt.