Declaraties en maandloon

U krijgt in 5 stappen uitgelegd hoe u makkelijk een declaratie indient. U kunt er ook voor kiezen om uw zorgverlener de declaratie te laten invoeren. U hoeft dan alleen de declaratie te beoordelen. Hoe dit werkt leggen we daarna in 4 stappen uit. Onderaan de pagina ziet u hoe wat er gebeurt als u een maandloon heeft afgesproken met uw zorgverlener.

MijnPGB Portaal - Declareren

Nadat uw zorgverlener het werk heeft gedaan, kunt u de betaling aan uw zorgverlener regelen via het PGB portaal.

Na elke maand kunt u, de budgethouder of vertegenwoordiger, een DECLARATIE INDIENEN.


Dit gaat in drie stappen.
 
Stap 1: DECLARATIE.

Kies het TYPE DECLARATIE.

Met ‘i’ krijgt u meer informatie.

In deze film krijgt u uitleg over GELEVERDE ZORG EN EVENTUEEL REISKOSTEN declareren.

Kies de juiste zorgverlener en de periode waarover u wilt declareren.

Als u wilt kunt u een factuur uploaden.

U vult per week de geleverde zorg in.

Vul in wat u in de zorgovereenkomst heeft afgesproken. Bijvoorbeeld Uren.  

Wanneer de week is ingevuld ziet u het totale weekbedrag.

Rechts ziet u hoeveel budget er na de declaratie nog overblijft.

Stap 2: CONTROLE.

Heeft u alles naar waarheid ingevuld?

Ga dan naar stap 3: INGEDIEND.

Met het indienen geeft u opdracht tot betaling.

Wilt u een ‘OVERZICHT van uw DECLARATIES EN MAANDLONEN?

Hier ziet u hoe het met uw declaraties staat.

Ook uw zorgverlener kan zien of declaraties zijn uitbetaald/.

Heeft u vragen? Ga naar www.mijnpgb.nl.

Zelf een declaratie indienen

 1.  Voorbereiden.

  De budgethouder of vertegenwoordiger kan een declaratie indienen wanneer er een goedgekeurde zorgovereenkomst is. Het is belangrijk om de gewerkte uren van de zorgverlener goed bij te houden. Of vraag uw zorgverlener zijn of haar declaratie, factuur of urenbriefje aan u te geven. Heeft u een factuur van uw zorgverlener ontvangen? Zorg dan dat u deze digitaal klaar heeft staan. U kunt deze in het PGB Portaal uploaden en declareren.

  Let op: Per zorgovereenkomst kunt u maar één declaratie over een maand indienen.
   

 2. Navigeren.

  Ga naar de inlogpagina van het PGB Portaal en log in. Vanaf de startpagina van het PGB Portaal kiest u voor 'indienen declaratie'. Deze optie vindt u ook in het menu.

 3. Opstellen.

  U bent nu op de pagina 'Indienen declaratie'. U ziet bovenaan de pagina dat u in drie stappen de declaratie gaat indienen. Hieronder staan deze drie stappen kort uitgelegd.

  1. Declaratie

   Kies hier het soort declaratie, de zorgverlener en de periode waarvoor u de declaratie invoert. U kunt kiezen uit verschillende soorten declaraties:
   ◦ geleverde zorg en reiskosten zorgverlener
   ◦ factuur reiskosten budgethouder
   ◦ bijkomende zorgkosten
   ◦ een feestdagenuitkering
   ◦ verantwoordingsvrij bedrag

   Heeft u een factuur ontvangen? Zorg dat u deze upload.

   Wilt u niet zelf de geleverde zorg invullen? Ga dan in het menu naar de pagina 'Uploaden factuur' en dien uw factuur in. Een medewerker van de SVB zal de factuur moeten goedkeuren en invoeren in het portaal Daardoor duurt het langer voordat uw zorgverlener wordt uitbetaald. Kijk op de pagina 'Vraag en antwoord' bij de vraag 'Hoe kan ik een factuur declareren?' voor alle voor-en nadelen van het uploaden van een factuur.

   Bij de optie 'geleverde zorg en eventueel reiskosten' worden de tarieven getoond die u heeft afgesproken in uw zorgovereenkomst. Vul in wanneer uw zorgverlener heeft gewerkt en hoeveel. De tarieven worden getoond in de eenheid die u heeft afgesproken. Heeft u een tarief per dagdeel afgesproken? Dan declareert u ook per dagdeel.

   Werkt de zorgverlener vaak op dezelfde tijden en dagen in de week? Dan kunt u de ingevulde uren kopiëren naar de volgende week. U klikt hiervoor op de knop 'Kopieer naar volgende week'.

   Heeft u een tarief over meerdere dagen afgesproken, bijvoorbeeld een weekend? Dan vult u de begin- en einddatum van het weekend in. Als u een reiskostenvergoeding heeft afgesproken, kunt u de kosten hiervoor invullen.

   Tijdens het opstellen van de declaratie, kunt u altijd tussendoor opslaan zodat u op een later moment verder kunt. Zo kunt u de gewerkte uren bijhouden in het portaal. Kijk onder punt 5 'Overzicht' om te zien hoe u verder kunt gaan met een opgeslagen declaratie.

  2. Controle

   In deze stap ziet u een overzicht van alles dat u heeft ingevuld. Controleer goed of alles klopt en maak als het nodig is nog een wijziging. Klopt alles? Vink dan aan dat u de gegevens naar waarheid heeft ingevuld.

  3. Ingediend

   De declaratie is ingediend. Mocht de declaratie toch niet kloppen dan kunt u deze intrekken. De SVB beoordeelt of de declaratie mag worden ingetrokken. Daarna stelt u de declaratie opnieuw op.
    

 4. Uitbetaling.

  Nadat de declaratie is ingediend, krijgt de SVB van het portaal de opdracht om de declaratie uit te betalen. U hoeft hier niets meer voor te doen.

U kunt er ook voor kiezen om de declaratie door uw zorgverlener te laten invoeren. U hoeft dan alleen de declaratie te beoordelen. Dit heeft als voordeel dat u minder tijd kwijt bent aan het declareren. Dit zult u wel eerst moeten afstemmen met uw zorgverlener.

Declaratie laten invoeren door uw zorgverlener

 1. Invoeren declaratie

  De zorgverlener kan voor u een declaratie invoeren. Dit kan alleen als er een goedgekeurde zorgovereenkomst is en de zorgverlener het PGB Portaal gebruikt. De zorgverlener voert de declaratie in en verstuurt deze via het portaal. Hiervan krijgt u een bericht. Als u een bericht heeft gekregen van het PGB Portaal kunt de declaratie beoordelen. Een zorgverlener kan nooit een declaratie indienen zonder dat u deze beoordeeld heeft.

  Let op: Per zorgovereenkomst kunt u maar één declaratie over een maand indienen.
   

 2. Beoordelen.

  Ga naar de inlogpagina van het PGB Portaal en log in. Ga hierna naar de pagina 'Overzicht declaraties en maandlonen'. De declaratie die door uw zorgverlener is ingevuld heeft de status ‘Ter beoordeling’.

  Open de declaratie en controleer goed of alles klopt. Als de declaratie klopt kunt u deze direct inplannen voor betaling. Als de declaratie niet klopt keurt u deze af en stuurt u deze via het portaal terug naar de zorgverlener. In een notitie kunt u aan de zorgverlener meegeven wat er aangepast moet worden. De zorgverlener kan hem dan aanpassen en opnieuw naar u versturen.

 3. Uitbetaling.

  Nadat de declaratie is ingediend, krijgt de SVB via het portaal de opdracht om de declaratie uit te betalen. U hoeft hier niets meer voor te doen.

 4. Overzicht.

  U kunt uw declaraties bekijken door op de pagina 'Overzicht declaraties en maandlonen' een declaratie aan te klikken. Ingediende declaraties hebben de status ingepland of uitbetaald. Ingeplande uitbetalingen zijn declaraties die u heeft ingediend, maar die nog niet uitbetaald zijn. De status uitbetaald betekent dat de declaratie is uitbetaald en het geld op de rekening van de zorgverlener staat.

Maandloon

Heeft u met uw zorgverlener een vast maandloon afgesproken, dan hoeft u niet elke maand een declaratie in te dienen. Maandlonen worden automatisch uitbetaald. Op de pagina 'Overzicht declaraties en maandlonen' vindt u bij 'type declaraties' de maandlonen die u heeft afgesproken met uw zorgverlener(s).